Haastattelussa Katja Hämeenniemi


Haastattelussa parisen viikkoa sitten ensimmäisissä body fitness kisoissa kilpaillut Katja Hämeenniemi.

1. Millainen on aikaisempi urheilutaustasi?
Liikunta on ”huumeeni” ja se on iso osa eläämäni. Olen aina liikkunut omaksi ilokseni ja lähellä sydäntäni on ollut ryhmäliikunta, mikä tosin on joutunut hieman väistymään löydettyäni puntti & Hyke. Vuonna 2007 toteutin yhden haaveeni ja aloin ohjata spinning-tunteja. Ohjaan edelleen muutaman tunnin viikossa. Tykkään myös paljon lenkkeillä, ja monesti lähdenkin tyhjentämään päätäni pitkille kävelylenkeillä iPod korvissa.

2. Mistä alunperin lähti innostus saliharjoitteluun?
Syksyllä 2009 tapasin Kulmalan Ilkan. Silloin alkoi elämäntaparemonttini ja kuvioihin astui myös punttisali. Toki mulle oli jo aiemminkin tehty saliohjelmia, mutta ryhmäliikunta veti enemmän puoleensa. Aloitettuani yhteistyö Ilkan kanssa ja tultuani Hykelle, löytyi kipinä punttailuun ja siitä alkoi projektini ”Rakkaudesta rautaan”. Hykelle tulo oli ehdottomasti viimeisin niitti innostuksen löytymisessä saliharjoitteluun!

3. Mistä innostus kilpailemiseen?
Olen seurannut bodymaailmaa vuosikaudet ja aina ihaillut lajinharrastajia & lajin vaatimaa itsekuria, tahdonvoimaa ja kovaa, sinnikästä työtä. Keväisin ja syksyisin on ilo aina seurata kisaajien työnjälkeä kisalavoilla. Ennen vuotta 2009 ajattelin aina ettei mulla ole mahdollisuutta moiseen vaikka toisaalta pienen pieni haave sisälläni kyti että entäs jos sittenkin. Itsensä voittaminen, omien rajojen kokeileminen ja itsensä likoon pistäminen ovat aina kiehtoneet mua, ja kun tapasin Ilkan, kerroin hänelle tuosta pienen pienestä haaveestani. Hän ei missään vaiheessa sitä tyrmännyt, mutta ensin täytyi saada ruokailuni & treenit kuntoon sekä elopainoa alaspäin. Siitä se sitten lähti!

4. Millainen on treenityylisi?
Tällä hetkellä mulla on 4-jakoinen ohjelma: jalat, rinta+hauis, selkä, olat+ojentajat. Silloin tällöin pidän vielä oman vatsapäivän. Treenit menee 3 raskasta viikkoa ja 4. on kevytviikko. Olen oppinut tämän projektini aikana kevyiden viikkojen merkityksen. Aiemmin skippasin ne, mutta nyt ehdottomasti liputan kevyenviikon puolesta. Se toimii! Punttitreenien lisäksi tulee 2-3krt/vko spinningiä.

5. Minkälainen on ruokavaliosi?
Perusbodyeväitä kolmen tunnin välein (oikeassa suhteessa proteiinia ja hiilareita). Vähähiilihydraattinen/karppaus/ketoosi eivät ole mun juttuja vaikka voisinkin elää pelkällä rahkalla ja raejuustolla. Offilla mukaan mahtuu myös kerta viikkoon vapaampi herkkupäivä.

6. Millainen oli valmistautumisesi ensimmäisiin kisoihin?
Kisadieetti alkoi marraskuun lopulla ja kesti 21 viikkoa. Painoa lähti 12,5 kg, vyötäröstä katosi 15cm ja per reisi 15cm. Alkudieettillä treenasin lyhyillä toistomäärillä ja mahd. isoilla painoilla. Dieetin edetessä muutettiin ohjelmaa pidentämällä toistomääriä, vaihtelemalla liikkeitä ja ottamalla mukaan erikoistekniikoita. Jokainen viikko oli hieman erilainen ja se teki treenaamisesta mielekkäämpää, kun dieetti alkoi painaa enemmän ja enemmän. Uskomatonta, miten pienillä asioilla ja vaihteluilla voi saada lisäpuhtia ja intoa dieetilläkin. Punttien lisäksi mukana oli tietysti aerobinen harjoittelu, mikä lisääntyi dieetin edetessä. Aamulenkit tyhjällä vatsalla (rakastan ylikaiken!), puntin jälk. 15-20min crosstrainerilla sekä spinningiä 2-3krt/vko. Vikalla viikolla ei enää juuri treenejä tehty. Kisaviikko piti sisällään kisavärin levitystä, kisalookin valmistelua (kynnet, hiukset) sekä lava-asentojen & korkokenkäkävelyn harjoittelua. Paljon tein myös mielikuvaharjoittelua kisapäivän kulusta & lavalla olemisesta.

7. Minkälainen kokemus kilpailut olivat?
Aivan MAHTAVA kokemus! Ei ole sanoja kuvaamaan fiilistä, kun seisoo lavalla täpötäyden katsomon edessä ja saa toteutettua monivuotisen haaveen. Ilmapiiri ja fiilikset kisapaikalla & takatilassa olivat upeat. Tapahtuma oli loppuunmyyty, joten voi todellakin sanoa että siellä oli suuren urheilutapahtuman tuntua! Oli mahtava nähdä, miten kaikki tsemppas toisia vaikka samanaikaisesti jokainen keskittyi omaan suoritukseen ja jännitys oli käsinkosketeltavissa. Ihan huikeeta! Kisojen jälkeen olin pitkään vielä niin täpinöissäni että sinkoilin kuin herhiläinen ja liitelin taivaissa. Olin yhtä hymyä! Ja välittömästi kun kisat oli ohi, iskin hampaani proteiinipatukkaan (suurin heikkouteni) ja join litran vishyä. Taivas varjele mikä elämys oli saada 21 viikon jälkeen suuhunsa jotain aivan muuta kuin bodyevästä. Kisa oli ehdottomasti elämäni tähtihetki! I did it.

8. Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on lajia ajatellen?
Nyt pääsin oikeanlaiseen ympäristöön näkemään missä mennään ja mitkä ovat seuraavat parannuskohdat. Nälkä kasvoi ja onnistuneesti tavoitteeseen pääsy motivoi todellakin jatkamaan & etenemään lajissa. Eiköhän Katja vielä kisalavoilla nähdä… 😉

9. Lopuksi…
Tahdon kiittää Hykeä mahtavasta treenipaikasta (huippu laitteilla on juhla treenata!) ja koska nimilistasta tulisi tolkuttoman pitkä (tunnistavat varmasti itsensä) kiitän yleisesti kaikkia hykeläisiä tsemppauksesta ja kiinnostuksesta matkastani kohti parrasvaloja. Erityismaininta: valmentajalleni Kulmalan Ilkalle, jota ilman tämä ei olisi onnistunut, vanhemmilleni dieetti-Katjan sietämisestä, upealle tukijoukolleni ja huoltajalleni Henna Mäelle. Aurinkoista kevättä ja treeniloa kaikille. Hykellä tavataan! ”Where there’s a will, there’s way!”

Aamupostin juttu >>

Kiitokset Katjalle haastattelusta ja tsemppiä jatkoon!