Historia


Hyvinkäällä keskuskentän katsomon alla sijaitsi kuntosali joka aloitti toimintansa jo 1960-luvun alussa. Vuonna 1981 ohjakset ottivat käsiinsä muutama osaava sekä asialle omistautunut kaveri ja perustivat urheiluseuran Hyvinkään kehonrakentajat ry:n, joka merkittiin yhdistysrekisteriin vuonna 1984, ja sillä samalla nimellä monista muutoksista huolimatta seura on toiminut nykypäivään saakka.

Seura perustettiin ei-kaupallisessa tarkoituksessa ja niin se toimii yhä, eli kerättävillä jäsen- ja vuosimaksuilla katetaan vuokra, sähkö, vesi, siivous, korjaukset ja tietysti kaluston uusiminen. Koska salia ei pyöritetä kaupallisessa mielessä, etuina ovat halvat treenikustannukset ja kohtuulliset ylläpitokustannukset ( ei maksettuja palkkoja ). Sali on näin kehittynyt vuosien varrella, ja se on nyt monipuolinen ja toimiva, jopa vaativammankin treenarin mieleen.

Seuran perustamisesta voidaan suuremmassa määrin kiittää Mika Ikäläistä, joka keräsi ryhmän salihenkisiä kasaan ja yhdessä he aloittivat lähes nollilta. Mika treenaa yhä ja asuu tänä päivänä Espanjassa avovaimonsa kanssa. Mika on osallistunut myös Wabba:n kehonrakennuskilpailuihin, joista saavutuksena on Espanjan mestaruus hopea ja Euroopan mestaruus pronssi.

Muut perustajajäsenet olivat: Reijo ”Putki” Hujanen, Jalle Liusmaa, Jukka Sukanen, Pekka Turunen, Seppo Ukkonen ja Markku Vehviläinen, sekä lisäksi edesmennyt ”divari apulainen” ja poliitikko Antero Kröger, joka antoi suuren panoksensa salin perustamiseen rakentamalla monia kuntosalilaitteita sekä sorvaamalla painoja ja levyjä.


Hyken sali -90 luvun alussa.

Vuonna -92 alkukeväästä puurakenteinen katsomo, jonka alla salimme sijaitsi, paloi maan tasalle. Jouduimme aloittamaan taas kertaalleen ja etsimään uudet tilat käyttöömme. Koska Hyvinkään kaupunki ei luvannut seurallemme vuokratiloja uuden katsomon valmistuttua sen alta, olimme täysin omillamme. Tapahtuma joka vaikutti meistä perin katastrofaaliselta, koska kaikki laitteemme tuhoutuivat, kääntyikin lopulta meidän onneksemme, sillä vakuutusrahojen, talkoohengen ja muutaman hallituksen jäsenen periksiantamattomuuden ansiosta pääsimme uusiin tiloihin. Vanha katsomon alakerta olikin pieni ja tunkkainen tila, aloitettaessa vain noin 40m2 ja loppuaikoina laajennuksen jälkeen noin 70m2, ja ilman vesipisteitä ja vessoja siellä oli varsin ”spartalainen” tunnelma. Kesällä oli kuuma ja talvella ikkunat jäässä. Juomapullokin jäätyi jos sen unohti yöksi ikkunalaudalle. Uudestaan aloittaminen oli tietenkin työlästä, mutta ilman tulipaloa emme olisi varmastikaan uskaltaneet laajentaa saliamme ja ottaa niin suurta riskiä ( esimerkiksi maksamamme vuokra yli kymmenkertaistui ). Näin jouduimme nostamaan vuosimaksua, joka oli aikaisemmin uskomattoman pieni alkuaikojen 50 markasta 150 markkaan / vuosi, tasolle 600 mk / vuosi, josta hinta nousi 700mk / vuosi vasta 2001 maaliskuussa. Tämä vaikuttaa todella edulliselta varsinkin kun katsoo nykyisiä tilojamme ja laitteitamme. Lähes 400 m2 salitilaa, lastenhoitohuoneet videoineen ja televisioineen, solarium, nyrkkeilytila ym. Asia jonka joku voi kyllä katsoa puutteeksi on se että emme pysty tarjoamaan salille ohjaajaa, mutta apua löytyy kyllä aina ja neuvoja annetaan aloittelijoille ja vähän kokeneenmillekin.

Kunniajäsenen arvon saanut Alpo ”Poika” Honkanen, joka treenasi vuosia salillamme nukkui pois loppu vuodesta 2009. RIP.

Toukokuussa 2006 salimme muutti uusiin tiloihin Teollisuuskadulle. Muutamien jäsenten ahkeralla talkootyöllä remontoitiin kahteen kerrokseen yli 800 m2 tilaa harjoitteluun. Salimme kävijämäärä on lähes 500, joista 90% on tavallisia kuntoilijoita ja muiden urheilulajien harrastajia. Vuosimaksu on tätä nykyä 160 €.

Vuonna 2014 Hyvinkään kehonrakentajat saavutti 30-vuoden iän.

Aktiivisten jäsenten määrä on nykyään lähes 600. (v. 2017)