Haastattelussa Sena Coban


Haastattelussa Suomen ensimmäinen Wellness IFBB Pro Sena Coban.

1. Millainen on aikaisempi urheilutaustasi?
– Lapsena joskus harrastellut omaksi iloksi tanssia, lentopalloa yms. Punttisalilla käyminen alkoi n. 9v sitten ja tavoitteellinen treenaaminen n. 5v sitten.

2. Mistä alunperin lähti innostus saliharjoitteluun?
– Itseä on aina kiehtonut fysiikkalajit ja oman fysiikan kehittäminen. Noin 5 vuotta sitten kiinnostus heräsi nähdä oma pystyvyys ja tehdä tavoitteellisesti ja siitä innostuneena lähdinkin kilpalavoille. Tähän myös vaikuttaa isosti oman puolison tekeminen. Hän ei kilpaile, mutta on ”bodannut” nuoresta pojasta saakka ja yhteinen sama harrastus on mahdollistanut minulle kaiken tämän tekemään tavoitteellisesti ja säännöllisesti. Oman puolison tuki ja usko on sanoinkuvailemattoman tärkeää, etenkin tässä lajissa ja siksi olen äärettömän siunattu sekä kiitollinen puolisoni tuesta. Koen myös olevani etuoikeutettu kun minulla on mahdollisuus tehdä tätä kaikkea työn-, ja muun arjen velvollisuuksien ohella.

3. Mistä kipinä kilpailemiseen?
– Aikaisemmassa kysymyksessä jo vähän avasin asiaa, mutta olen halunnut haastaa itseäni. Haluan nähdä oman pystyvyyden lajin parissa ja katsoa miten pitkälle pystyn lajinomaista kehitystä viemään fysiikassani. Tässä harrastuksessa et ole valmis vuodessa, et kahdessa etkä välttämättä monenkaan vuoden tekemisen jälkeen. Se jos jokin motivoi jatkamaan. Lisäksi punttisali on paikka, jossa pääsee purkamaan päivän stressit pois ja nollaamaan pään. Kisasin tai en, niin tekisin tätä hommaa silti.

4. Millainen on normaali treeniviikkosi?
– Normaali treeniviikkoni koostuu n. 5 punttitreenistä ja staattisen työni vuoksi jonkinverran myös aerobisista. Hyötyliikuntaa tulee sen verran vähän, kun päivät kuluvat töissä istuen/seisten ja tämän vuoksi haluan pitää kroppaani liikkeellä myös punttitreenien lisäksi tasasykkeisten aerobisten muodossa.

Treenityylini muokkautuu yleensä kehityskohteiden mukaan. Lajini wellness on alakroppa -painotteinen ja tästä syystä yläkroppaa tulee 1-2 x viikkoon ja alakroppaa kolmesti viikkoon. Aikaisemmin tekeminen oli vähän tasaisempaa, kun haluttiin kehitystä jokaiselle osa-alueelle lihaksistossa. Nyt kuitenkin kisojen jälkeisten tuomaripalautteiden mukaan yläkropassa on sen verran massaa jo, että alakropan pitäisi olla seuraavia karkeloita varten selkeästi edempänä kehityksessä, jotta pysyttäisiin oman lajini kriteereissä. Wellness on siis lajina todella feminiininen, sillä lihasta pitää olla paljon mutta kuitenkin naisille ominaisilla alueilla eli alakropan lihaksistossa. 

5. Mitkä olivat fiilikset Pro kortin voiton jälkeen?
– Päällimmäiset fiilikset olivat epätodelliset. En uskonut saavani Pro korttia tai en uskaltanut ajatella asiaa, vaikka tiedostettiin mahdollisuuksien olevan siihen hyvät. Toki sitä korttiahan lähdettiin metsästämään, mutta ”pessimisti ei pety” -asenteella. Nöyränä mentiin, muttei kuitenkaan nöyristelty. Pro kortin saatuani käytiin puolisoni ja tukijoukkoni kanssa monenlaisia tunteita läpi. Päällimmäiset tunteet olivat ehkä tukijoukollani ”helpottuneet”, etenkin miehelläni. Voitto on mennyt aina lähes jokaisessa kisassa ”nenän ohi”. Saman vuoden Suomenmestaruus kisassa jäi voitto pisteen päähän, jolloin sijoituin hopealle. Edellisissä SM-kisoissa kävi samoin. Nyt 7 kisan jälkeen vihdoin se palkittiin, mutta tälläkertaa ISOSTI.

Rehellisesti kyllähän sitä mietiskeli läpi vuoden, että miksi sitä rääkkää itseään näin kun ei voita koskaan mitään. Elämässä on paljon muutakin hoidettavaa, niin positiivisia kuin negatiivisiakin asioita. Sellaisina hetkinä sitä kyllä vaipuu mielen syövereihin. En antanut periksi ja vedettiin homma maaliin saakka, niin sieltähän tuli voitoista suurin voitto eli amatöörikisat loppuivat siihen ja pääsen ammattilaisten sekaan kisaamaan seuraavalla kerralla.

6. Minkälaisia suunnitelmia on seuraavien kisojen suhteen?
– Pro kortin voitto oli hyvä ”päätös” tälle kisakaudelle ja nyt olisi tarkoitus lähteä kehittymään sekä tekemään progressiota niillä osa-alueilla, jossa sitä tarvitaan. Voitettuaan ammattilaiskisat, niin sieltä reitti jatkuu Olympiaan. Eli ammattilaiskisojen tarkoitus on pärjätä siellä ja lunastaa paikka Olympiasta. Ei olisi ollut järkeä jatkaa mihinkään ammattilaiskisaan nyt vielä, sillä ollakseni kilpailukykyinen esimerkiksi Olympiassa niin minun on kehityttävä vielä lisää ennen itse ammattilaiskisoja. Ajatus on, että metsästetään vuoden 2025 Olympiapaikkaa, joten mikäli sikäli vuodessa saadaan progressiota aikaan, niin seuraavat kisat tulevat ajoittumaan vuodelle 2025.

7. Kiitokset
– Lopuksi haluan kiittää ihan ensiksi omaa puolisoani kaikesta tuesta, uskosta ja ymmärryksestä. Hän on elänyt ja hengittänyt tätä kaikkea vierelläni. Tänäpäivänä ei ole itsestäänselvyys mikään. Ei oma terveys, ei ihmissuhteet, ei mikään. Haluankin sanoa, että pitäkää huolta läheisistänne, mutta ennen kaikkea myös itsestänne. Silloin kun ihminen voi itse hyvin, niin hänen ympärillään olevat voivat myös. Pystymme jakamaan sitä hyvää oloa ja tartuttamaan hyvää energiaa myös ympärillä oleville. Lisäksi haluan kiittää Hyken porukkaa, kun sain näin hyvän vastaanoton menestyksestäni ja ihmiset olivat aidosti sekä vilpittömästi kiinnostuneet tästä minun matkastani.

Kiitos Senalle haastattelusta ja tsemppiä treeneihin!