Haastattelussa Ilkka Kulmala


Ilkka Kulmala nousi tänä syksynä kehonrakennuslavoille 15 vuoden tauon jälkeen. Ilkka aloitti dieetin toukokuussa ja nousi lavalle 16.9 Jyväskylän Force Body & Fitness kisoissa mastersien +90 kg sarjassa sijoittuen kolmanneksi. Matka jatkui Jyväskylästä Lahteen. Siellä yleisessä -100 kg sarjassa tuloksena 7. sija.

1. Mistä alunperin lähti innostus saliharjoitteluun?
Vaikea muistaa, siitä kun on aikaa vierähtänyt 28 vuotta. Ehkäpä mulla on aina ollut kiinnostus ja mielenkiinto fyysiseen voimaan ja hyvin muodostuneisiin lihaksiin. Muistan jostain hamasta menneisyydestä joskus mopopoika ikäisenä saaneeni käsiini Muscle & Fitness lehden. Muistan vielä sen lehden kansikuvan, jossa komeili tuon ajan ammattilaishuippu, Mr Olympia Franco Columbo. Tuo lehti teki vaikutuksen ja varmaankin sai aikaan nuoren herran päässä ajatuksen, että Ilkka tahtoo lihaksia!

2. Mikä sai sinut kilpailemaan kehonrakennuksessa?
Varmaankin halu kokeilla omia rajojaan, halu ottaa selvää pystynkö minä tuohon, halu voittaa oma itsensä, halu haastaa itsensä ja asettaa itsensä tarpeeksi suuren haasteen eteen.

3. Kertoisitko hieman kilpailuhistoriaasi?
Se on lyhyt. Olen kilpaillut ennen tätä syksyä ainoastaan yhden kerran kehonrakennuksessa. Vuonna 1992 Vaasassa SM-karsinnoissa raskaassa sarjassa. Sijoituin silloin kolmanneksi edelläni herrat Hanssi Fell ja Timo Vilponen. Kisojen over-all pytyn pokkasi Timo ”Turbo” Honkala. Junnuna kilpailin voimanostossa. Olisinko ollut juniorien SM-kisoissa viides tai kuudes joskus vuonna yksi tai kaksi jälkeen Schwazeneggerin. Voimamieskisojakin olen joskus kokeillut ihan piruuttani.

4. Miten kehonrakennus on muuttunut edellisistä kisoista?
Perusasiat eivät varmasti ole muuttuneet mihinkään. Rasva palaa edelleen miinuskaloreilla ja lihas kasvaa rasituksen, levon ja oikeaoppisen ravinnon yhteisvaikutuksesta. Suurin muutos on varmaankin huima kehitys lisäravinteissa ja ravintotietoudessa. Hyvät lisäravinteet helpottavat dieetin pitoa, etenkin palautumisen osalta. Lisäravinteet ovat tuoneet mukanaan kasvavan bisneksen. Kisatouhukin on hyvin pitkälle samanlaista. Ehkä kisafiilis 15 vuotta sitten oli fanaattisempaa. Yleisö ehkä hieman äänekkäämpää ja eli mukana enemmän tunteella. Nykyään touhu on suureellisempaa. Lahden Fitness Expo alkaa olla jo aika suuren luokan tapahtuma. Tämä on mielestäni hyvä suuntaus sillä mitä enemmän laji saa julkisuutta sen parempi. Ehkä näin stereotypiat ja ennakkoasenteet lajia kohtaan hieman kaatuvat suuren yleisön silmissä.

5. Mikä sai sinut nousemaan lavalle pitkän tauon jälkeen?
Varmaankin samat vaikuttimet kuin vastasin kohdassa 2. Lisäksi halusin käydä läpi tuon ”via dolorosan” ainakin vielä kerran ennen kuin istahdan kiikkustuoliin reino-tohvelit jalassa.

6. Millaista on treenit ja ruokailut off-seasonilla?
Treeneissä mulla on jo pitkään ollut johtoajatuksena se, ettei kahta samanlaista harjoitetta tule koskaan peräjälkeen samalle lihasryhmälle. Harjoituspainot ovat nykyään lähempänä tasoa medium kuin heavy. Ideana kuitenkin se, että lihaksen pitää saada äärimmäinen ärsyke ja se, että työn tekee juuri se lihas mikä on harjoituksen kohteena. EI niin, että hauistreenin jälkeen on alaselkä kipeä! Safkat koostuu hyvin pitkälle peruspöperöistä. Kananrinta, paistijauheliha, kala, raejuusto, rahka, kananmunat, hedelmät, paljon vihanneksia ja muita rehuja. Täysjyväriisi, pastat, täysjyväleipä kalkkunaleike, vähärasvaiset juustot yms. Kisoihin valmistavalla offilla mun kalorit oli luokkaa 4000-4500 kcal päivässä, paitsi sunnuntaina, jolloin oli ns.mässypäivä.

7. Minkälainen dieettisi oli syksyn kisoihin?
Nälkäinen! 🙂
Dieetti alkoi toukokuun alussa ja siinä oli erilaisia syklejä, joilla pyrittiin pitämään aineenvaihdunta hyvässä käynnissä koko ajan. Keskikalorit per päivä olivat n.3000kcal. Alimmillaan mentiin tasolle n.2500kcal/pvä. Se on aika vähän satakiloiselle äijälle, joka tekee kaksi fyysistä harjoitetta päivässä ja yrittää hoitaa päivätyönsäkin siinä sivussa. Kuvaavaa lienee se, että välillä himassa ihmettelin mitä kummaa pyykinpesupulveri tekee jääkaapissa!?

8. Minkälainen fiilis sinulle jäi syksyn kisoista?
En varmaan vielä ole saanut tarpeeksi etäisyyttä asioihin, mutta fiilis on todella loistava. Päällimmäisenä on olo, että teinpäs sen. Jyväskylän Masters kisasta varsinkin jäi todella hyvä fiilis vaikka loppumetreille tulikin vähän ongelmia. Oli todella upea olo seistä stagella valojen loisteessa. Nautin siitä touhusta ihan joka solullani.

9. Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on lajia ajatellen?
Nyt palautan tämän kropan ja antaudun kulinarististen nautintojen vietäväksi 🙂
Tämä touhu on minulle kuitenkin elämäntapa, joka tulee kuulumaan oleellisena osana mun elämääni varmaan hautaan asti. Uusia kilpailusuunnitelmia ei nyt juuri ole.

10. Lopuksi…
Haluaisin sanoa kaikille niille, jotka suunnittelevat tai haaveilevat lavalle nousemisesta, että tehkää se! Elämä on aivan liian lyhyt haaskattavaksi haaveiluun. Jos teillä on unelmia, niin ryhtykää toimeen ja toteuttakaa ne. Olkoon ne sitten millä elämän sektorilla hyvänsä.
Treenitsemppiä kaikille!