Haastattelussa Kari Väisänen


Haastattelussa Fitness Expon Night of the Masters -kilpailussa SM-kultaa +50-v. sarjassa voittanut Kari Väisänen.

1. Millainen on aikaisempi urheilutaustasi?
Olen kehonrakennuksen ohella harrastanut monenlaista aerobista liikuntaa. Nuorempana tuli tehtyä pitkiä pyörävaelluksia ympäri Suomea ja Pohjoismaita. 20 vuotta sitten innostuin harrastamaan puuvenesoutua, jossa kilpailin 10 vuotta vuorosoudussa. Paras saavutus on Sulkavan Soudussa 60 km 40 vuotiaiden sarjassa II sija. Soutukaverini lopetettua en löytänyt sopivaa innokasta kaveria jatkamaan, joten vuorosoutu sai jäädä.

Seuraavaksi kokosimme Kiivasen Pekan kanssa HYKEn oman joukkueen Sulkavan kirkkovenesoutuun. Joukkue on menestyt hyvin, ottaen huomioon ettemme juuri ole treenanneet soutua yhdessä vaan kokoonnumme Sulkavalla ja lähdemme radalle. Joukkueessa on vuosien varrella ollut paljon HYKEn väkeä, mutta viime vuosina into alkoi hiipua ja mukaan tarvittiin ”vahvistuksia” muualta. Toivottavasti saamme vielä joskus joukkueen taas jalkeille.

2. Mistä alunperin lähti innostus saliharjoitteluun?
Harrastin karatea Keravan Bodonoksessa 1968 – 1973. Sali oli tyypillinen kunnan voimailusali, jossa tatamin lisäksi myös painonnostolava ja voimanosto teki tuloaa Suomeen. Kehonrakennusvälineitä ei siihen aikaan ollut mutta pojat olivat nähneet amerikkalaisista bodauslehdistä kuvia laitteista. Siinä sitten kehiteltiin yksinkertaisia välineitä. Rissa kattoon ja vaijerin kautta levypaino roikkumaan ja kas näin saatiin ylätalja aikaiseksi. Puusta värkättiin yksinkertaisia penkkejä ja käsipainot tehtiin itse. Sieltä se kipinä varmaan syttyi lajin harrastamiseen.

Oliskohan ollut vuosi 1972 kun Tom Wrange toi Ison Arskan Stockmannille esittelemään voimajousia. Meikä siellä huuli pyöreenä ihmetteli maailman ihmettä. Tuohon aikaan tuollainen ilmestys oli aika shokeeraava. Arskasta on kuitenkin tullut jonkunlainen idolini.

v. 1974 menin naimisiin ja muutin Hyvinkäälle. Hyvinkäällä ei ollut tuohon aikaan karateharrastusta. Löysin Rauskin salin ja se olikin varsinainen LÖYTÖ! Rauski oli henkeen ja vereen kehonrakennuksen lumoissa. Salilla järjestettiin tuohon aikaan paljon kilpailuja ja minäkin kokeilin siipiäni voimanostossa. Pian huomasin ettei minulla ole lahjoja ja edellytyksiä voimanostajaksi. Oliskohan yhteistulos ollut parhaillaan 475 kg. Salilla kävi paljon sen ajan kovia jätkiä. Hernesahon Maukka, Heikki ja Mikko Tukonen, Kiviojan Repa ja monia muita. Treenasin aluksi yksin, mutta tutustuttuani Mika Ikäläiseen kävin Mikan kanssa varmaan parisen vuotta treenaamassa. HYKEN vaiheet on varmaaan monelle tuttuja joten mitäpä niitä enää kertaamaan.

Pyöritin välillä pari vuotta Hyvinkään Uimalassa Hyvinkään Palloseuran ja Uimaseuran Tuki ry:n omistamaa salia. Siirryttyäni Hyvinkään Lääkärikeskuksen urheilupoliknikalle kuntohoitajaksi palasin taas HYKEN salille. Laskin kerran leikkimielisesti että minulla on nyt takana n. 10000 salikäyntiä. On siinä rauta tullut tutuksi.

3. Mikä sai sinut kilpailemaan kehonrakennuksessa?
Minua on aina kiehtonut nimenomaan treenaaminen. Seurasin kilpailijoita, mutten nähnyt itselläni mahdollisuuksia menestyä kilpakehonrakennuksessa. Muutin 1.3.2008 Tampereelle opiskelemaan Personal Traineriksi ja elämäntilanne mahdollisti lisätä treenausta. Ilmoittauduin BG Teamiin Jari ”Bull” Mentulan ja Matti ”Guru” Halosen valmennukseen. Minulta oli leikattu helmikuussa 2008 oikean jalan nivelsiteet ja sain kipsin pois maaliskuun alussa. Paino oli pudonnut kotona makoillessa 8 kg, joten jouduin lihotuskuurille. Paino nousi kovalla punttiharjoittelulla ja olemattomalla aerobisella harjoittelulla 92 kiloon, josta aloitettiin 19 viikon kisadieetti 23.05.2008 tavoiteena nousta ensikertaa kisalavalle Lahdessa 03.10.2008 Master yli 50 vuotiaat.

4. Millaista on treenit ja ruokailut off-seasonilla?
Off-season kausi oli tosi lyhyt niinkuin edellisessä kerroin eli 12 viikkoa. Kalorit siinä 5000 – 6000 kalorin luokkaa ja treenit 4 krt viikossa perusliikkeitä.

5. Minkälainen diettisi oli syksyn kisoihin?
Dieetti aloitettiin n. 3500 kalorilla. Hiilihydraatteja vähennettiin dieetin kuluessa ja kun kroppa kiristyi tasaisesti ei tehty mitään radikaaleja muutoksia. En esimerkiksi pitänyt kertaakaan dietin aikana ns. hiilaripäiviä. Ehkäpä salaisuuteni hyvän kireyden saamiseksi oli mieltymykseni aerobisiin harjoituksiin jotka suoritin AINA ulkona raittiissa ilmassa. 6 krt viikossa. Kolme pyöräilylenkkiä, kaksi sauvakävelylenkkiä ja yksi uintipäivä saliharjoitusten lisäksi.

6. Minkälainen fiilis sinulle jäi syksyn kisoista?
Ensikokemus ”kurkata” lavan taakse oli positiivinen. Minähän tulin ns. puun takaa eli kukaan kilpailijoistani ei minua tuntenut. Siinä mentiin lavalle uteliaana katsomaan mihin eväät riittää ja lopputulos oli minulle iso yllätys. Koska vaakapainoni laski alle 80 kg (vaa`alla 77.1 kg) päätin mennä vielä kisaamaan (kiusaamaan) nuorempiani yleiseen -80 kg sarjaan. Huomasin heti, ettei eväät riitä tässä luokassa. Olen liian pitkä tähän sarjaan ja hankkimalla lisää massaa olisin auttamattomasti sarjassa alle 90 kg. Mahdoton yhtälö.

7. Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on lajia ajatellen?
Saattoipa olla, että kilpailin ensimmäisen ja viimeisen kerran. Jos vielä nousen lavalle niin se tapahtuu vuonna 2010, kun täytän 60 vuotta ja sarja on sillon Classic Bodybuilding lyhyempi luokka. Itseasiassa mikä minua nyt kiinnostaa on se, että vanhin poikani Heikki on päättänyt lähteä kisaamaan Classic Bodybuildingiin vuonna 2010 pituus luokkaan alle 173 cm. Ehkäpä isä ja poika nähdään sillon samoissa kisossa. Aika näyttää.

8. Lopuksi…
Lopuksi haluan kiittää kaikkia Hyvinkään Kehonrakentajain entisiä ja nykyisiä jäseniä ja puuhamiehiä. Meillä on upea sali, hyvä henki. Hyvää treenisyksyä!

Kiitokset Karille haastattelusta ja tsemppiä jatkoon!