Haastattelussa Toni Koskinen


Viime viikonloppuna penkkipunnerruksen SM-kisoissa kolmanneksi
sijoittuneen Toni Koskisen haastattelu.

1. Mistä lähti innostus saliharjoitteluun?
Voima on kiinnostanut minua jo aivan pikkupojasta asti. Pienenä ihailin Schwarzeneggeriä ja kaikkia muitakin lihaksikkaampia näyttelijöitä. Tiesin jo ala-asteella, että alan käymään salilla heti kun vaan kasvan vähän isommaksi. Ala-asteella jo tein paljon punnerruksia ja vetelin leukoja sekä pumppailin parin kilon käsipainoilla hauiksia. 14-vuotiaana sain kotiin ensimmäisen levytangon ja painot. Pikkuhiljaa painoja osteltiin lisää kun vanhat kävivät pieniksi.

2. Mikä sai kiinnostumaan kilpailemisesta?
Noin 16-vuotiaana aloin treenaamaan salilla, kun kotona ei enää 140 kilon tanko riittänyt. Minut bongattiin salilla melkein heti ja monet kehottivat menemään kisoihin. Tuohon aikaan kyykystä nousi noin 140, penkistä 100 ja maastavedossa 160 kiloa ja oma paino oli alle 60 kiloa. Harri Heinilä valmensi minua vuoden verran ja kävi huoltamassa muutamat kisat. Se oli varmaan parasta aikaa minun treeniuralla kun ei tarvinnut miettiä mitään, nostin vaan mitä pojat lastasivat tankoon.

3. Kertoisitko hieman kilpailuhistoriaasi?
Ensimmäiset kisat olivat penkin SM-kisat 1998. Nostin alle 17-vuotiaiden -60kg sarjassa. Nostin helposti 105 kiloa, mutta yhtäkään nostoa ei hyväksytty. Samana vuonna kävin muutamat pienemmät kisat, jotta sai vähän kisakokemusta. Tulokset olivat tuohon aikaan lähellä suomenennätyspainoja. 1999 kävin voimanoston SM kisoissa ja tuliaisina hopeaa tuloksella 510 kiloa sarjassa -20 vuotta alle 67,5kg. Tulokset oli kyykky 185, penkki 120 ja maastaveto 205 kiloa. 2000 vuonna nostin penkin SM hopeaa alle 20-vuotiaiden -75kg sarjassa tuloksella 157,5 kiloa. Sarjan voittaja nosti saman verran, mutta voitti minut sata grammaa kevyempänä. Sitten tulikin muutama vuosi taukoa kisoista kun treenailin yksin eikä ollut oikein ketään joka olisi kannustanut kisoihin. 2004 vuonna taas kisoihin ja penkistä nuorten suomenmestaruus sarjassa -90kg tuloksella 210 kiloa. 2005 vuoden puolessa välissä innostuin kokeilemaan kyykkyä kunnolla neljän vuoden tauon jälkeen ja se tuntui kulkevan niin hyvin, että aloin treenaamaan seuraavan vuoden voimanoston SM- kisoihin. 2006 voimanoston SM oli minulle pettymys. Aloituslajissa kyykyssä tuli vain aloituspaino 265 ja kaksi seuraavaa nostoa ryssittiin omaa kokemattomuutta. Yhteistulos oli 772,5 kg sarjalla kyykky 265, penkki 222,5 ja maastaveto 285. Marraskuussa 2006 penkin Etelä-Suomen lääninmestaruuskisoissa nostin kaikki nostot tyylipuhtaasti 215, 225 ja viimeisellä 235 kiloa, joka oli vuoden 2006 Suomen kovin tulos -90 kiloisten sarjassa. 2007 penkin SM-kisoihin lihotin itseäni melkein kymmenen kiloa parissa kuukaudessa ja nostin 245 kiloa sarjaan -100kg tuloksena SM pronssia. Tavoite oli vähän enemmän, mutta toinen nosto epäonnistui ja päätin ottaa viimeisellä varman noston.

4. Kuinka harjoittelet?
Treenijako on suunnilleen seuraava:
1. Penkki
2. Kyykky
3. Ojentajat ja olkapäät
4. Selkä
Treenaan yleensä korkeintaan kahtena päivänä peräkkäin ja sitten yksi lepopäivä. Treenijakso alkaa yleensä 10 -15 toiston sarjoilla ja painoja lisätään joka viikko ja sarjat lyhenevät. Vähän ennen kisoja toistot vaihtelevat kahden ja kuuden välillä. Pyrin treenaamaan pääliikkeet aina kovaa, mutta kuitenkin niin että jää vielä nälkä seuraavaan treeniin. Apuliikkeet teen aina päivän tuntuman mukaan. Jos tuntuu että on voimakas päivä, niin teen apuliikkeitäkin isoilla painoilla kovaa ja jos on heikko päivä, niin pumppailen pienillä painoilla. Olen myös kokeillut joidenkin maailman huippujen tekemiä ohjelmia, joista ainakin Ed Coanin suunnittelemat penkki ja maastaveto-ohjelmat on tuonut tuloksia ylöspäin.

5. Miten valmistaudut kisoihin?
Kisojen lähestyessä kaikki pääliikkeet muuttuvat räjähtäviksi ja apuliikkeitä kevennetään. Perusajatuksena pidän treeneissä sitä, että viimeinen toisto on yhtä nopea kuin ensimmäinen. Sarjapainot kisoihin valmistautuessa 70-85 % maksimista ja ennen kisaa pari treeniä yli 85 %:n painoilla. Viimeinen kovempi treeni on noin kymmenen päivää ennen kisoja.

6. Minkälaista ruokavaliota noudatat vai onko sitä?
Syön noin 2-3 tunnin välein ja aterioita välipaloineen tulee päivässä 6-8. Proteiinijuomaa otan ennen ja jälkeen treenin. Syön paljon ihan perusruokaa ja täydennän proteiinin tarvetta lisäravinteilla. Päivittäin pyrin syömään lihaa puoli kiloa, rahkaa puoli kiloa, muutaman kanamunan ja maitoa 2-3 litraa. Tavoitteena on syödä proteiinia vähintään 250 grammaa päivässä, mikä taitaakin ylittyä reilusti. Painoa pudottaessani korvaan riisin, pastan ja perunan vihanneksilla ja vähennän proteiinijuomista hiilihydraatteja.

Kilpailuihin valmistautuessa lisäravinteiden osuus ravinnosta korostuu. Vitamiineja syön pitkin päivää ja mukaan tulee treenilataajat ja parhaat mahdolliset palautusjuomat. Viime SM-kisoihin valmistautuessa käytin lisäravinteisiin rahaa yli 300 euroa kuukaudessa.

7. Millaiset ovat tulevaisuuden suunnitelmat?
Lähiaikoina pitäisi tehdä päätös kilpailenko -90 vai -100 kilon sarjassa. Päätavoitteena on tänä vuonna olla Suomen rankingissa kolmen parhaan joukossa sekä penkissä että voimanostossa. Alle ysikymppiin olisi kiva tehdä 850 kilon yhteistulos, mikä ei treenien perusteella pitäisi olla ollenkaan mahdoton ajatus jos vaan saan kyykyn kulkemaan.

Tulevaisuuden treeneissä pyrin enemmän suunnitelmallisuuteen ja aion painottaa treeneissä nopeusvoimaharjoittelua.

Kiitokset haastettelusta ja tsemppiä jatkoon!