Haastattelussa Jussi Hämäläinen


Haastattelussa Jussi Hämäläinen, joka nousi kansan tietoisuuteen hampurilaisten syönnin Suomen ennätyksellä. Arkena Jussi kuitenkin noudattaa terveitä elämäntapoja ja ruokavalio on niukkahiilihydraattinen.

1. Mistä lähti idea tekemään hampurilaisten syöntiennätystä?
Ihan sattumalta näin netissä erään lehden nettisivuilla puhuttavan hampurilaisten syöntiennätyksestä ja mietin että pystyisin varmasti syömään kaksi kertaa kyseisen määrän. Kirjoitin sähköpostilla lehteen: -Mikä ennätys tämä nyt on? Pystyn syömään kaksi kertaa tuon. Unohdin asian heti, mutta sain pian takaisin mailin, jossa luki yksinkertaisesti: – Ihanko totta? Anna yhteystietosi niin tehdään juttu! Ei viitsinyt perääntyä enää, ensin itse uhottuani.

Onhan sitä mietitty, josko jotain juttua tekisi jonkun muun safkan kera, mutta ei nyt toistaiseksi ole mitään sovittu. Ei kuitenkaan ihan huvikseen viitsi syödä itseään ähkyyn roskasafkalla.

2. Onko tullut kokeiltua muunlaisia ”hulluja syöntiennätyksiä”?
Vain yksi juttu lehteen sekä ennätystehdas, siinä viralliset. Sitten on tietty syöty joskus seisovassapöydässä niin paljon kuin ”mukavasti” menee. Ja on kyllä ollut vedonlyöntijuttuja vireillä kavereiden kera, mutta pitkälti jääneet puheiksi ja ihan hyvä niin. Ei mitään tervettä touhua todellakaan.

3. Minkälainen on normaali ruokavaliosi?
Tällä hetkellä sanoisin ”niukkahiilihydraattinen” eli ne hiilihydraatit mitä tulee ovat vihanneksista, marjoista, sienistä, maidosta, rahkasta, manteleista… vihanneksia tuleekin juuri pilkottua päivittäin pitkä tovi. Ihan pieni kasa kun ei tee kun vihaiseksi.

Sitten tietty normaali proteiinilähteet: munanvalkuainen, broileri, tonnikala, naudanpaistijauheliha, rahka, raejuusto, maito ja tietty proteiinilisäravinteet. Rasvoja kylmäpuristetuista oliivi-, rypsi-, pellavansiemenöljyistä sekä kala ja kalanmaksaöljyistä, joskus harvemmin manteleista tai hasselpähkinöistä. Näitä kaikkia pyrin sitten syömään joka päivä, jotta ravinto olisi monipuolista. Useita pieniä aterioita pitkin päivää, pitkälti kahden tunnin välein. Eli kaikki viljatuotteet, peruna ja hedelmät ovat pois.

Tankkauspäivän tai kaksi putkeenkin saatan pitää jokatoinen-joka neljäs viikko, mutta lähinnä vain herkutellakseen esim. leipää tai sitten ihan kunnon roskaruokaa. Huomasin, että nykyinen ruokavalio toimii mainiosti ilman hiilihydraattitankkauksia. Tankkauspäivät joita ennen pidin kerran viikkoon eivät edistäneet vireyttä tai treenejä/tuloksia, mutta nostivat hiukan painoa. Eri asia jos innostuu vähentämään hiilihydraateista lisää vielä. Tällöin tankkauspäivät varmasti tulisivat mukaan. Nyt kyseessä enempi herkuttelu huvin vuoksi sillointällöin ja joskus nämä päivät tosiaan menevät överiksi kun päivässä tulee enemmän kaloreita kun koko muuna viikkona yhteensä.

4. Mistä lähti innostus saliharjoitteluun?
Ei siinä ollut sen kummempaa kuin, että 18-veenä oli vapaa-aikaa ja mikään muu urheilu ei kiinnostanut juurikaan. Sitten eräs silloinen kaveri pyysi mukaansa salille ja sen jälkeen en ole viikkoa-kymmentä päivää pidempään pois ollut. 17 vuotta on nyt tullut käytyä salilla.

Innostusta on aina ollut ja joskus liiaksikin. Alkuvaiheessa tuli hankittua useat vammat ja säryt ihan kun ei ymmärtänyt kysellä viisaammilta tarpeeksi ja jos kyselikin niin ei malttanut noudattaa neuvoja. Liian kovaa ja liian paljon. Kuitenkin tämä touhu on muuttanut elämäntavat pikkuhiljaa terveiksi kaikilla tapaa, jos ei näitä viimeaikaisia ”ennätystehtailuja” lasketa.

5. Minkälaista on salitreenisi ja harrastatko muuta urheilua?
Pohjalla on aika pitkälle ollut: Selkä-trapsit-hauikset-kyynärvarret, vapaa, reidet-pohkeet, vapaa, ojentajat-rinta-olkapäät, kaksi vapaata jolloin vatsalihakset. Joka kolmas viikko kokonaan kevyt.

Olen nykyään kuitenkin muutellut vähänväliä ohjelmaa ja tällä hetkellä treenaan 6 päivää viikossa, useat lihasryhmät kaksi kertaa viikon aikana, toisella kerralla kevyesti viikosta huolimatta. Jatkuva muutos on ainakin lisännyt treenin mielekkyyttä, jos ei muuta. Tyylillisesti koitan tehdä kaiken mahdollisimman monipuolisesti, sarjojen pituuksia, painoja, tekniikan puhtautta ja tempoa vaihdellen, liikeratoja ja kulmia muutellen. Varsinaiseen voimatreeniin on todella vähän rahkeita ja lahjoja, osaksi lukuisten vammojen takia, joten useammin kyselen neuvoja kehonrakentajilta ja tutkiskelen heidän ohjelmiaan sekä ruokavalioita. Mitään muuta urheilua en harrasta, paitsi mitä salitreenien mukana tullut kuntopyörä, juoksumatto ja muu aerobinen. Kesällä tulee vääntäydyttyä ulkoilmaankin fillaroimaan tai kävelemään.